pondelok 4. apríla 2011

Rady a Tipy

Údržba rotačných kosačiek

Než uvediete kosačku do prevádzky, pozorne sa zoznámte s jej obsluhou. U benzínovej kosačky doplňte olej do motora a načerpajte benzín a skontrolujte, či konektor zapaľovacej sviečky pevne dosadá na sviečku. U elektrických kosačiek je nutné skontrolovať prívod elektrickej energie.

Aby vám kosačka slúžila spoľahlivo a čo najdlhšie, je potrebné ju venovať náležitú pozornosť a to nielen počas sezóny, ale hlavne potom na jej konci, než ju uložíte k odpočinku.

Pravidelná údržba by mala zahŕňať minimálne kontrolu stavu oleja, benzínu a znečistenia vzduchového filtra u benzínovej kosačky a čistenie vnútornej reznej plochy u oboch druhov kosačiek, teda ako benzínové, tak elektrické.

Nabrúsení noža, jeho vyváženie a očistenie celej kosačky potom patrí k základným úkonom na konci sezóny. U benzínovej kosačky je nutné vypustiť zostávajúci benzín z karburátora, vymeniť olej a podľa potreby aj vzduchový filter.



Ako správne vertikutovat


Trávnik upravte najprv kosačkou na výšku 3 až 4 cm. Nože vertikutátora nastavte tak, aby sa len dotýkali pôdy. Príliš hlboká vertikutácia poškodzuje koreňový systém aj rastliny samotné a naviac sú motor a nože vystavené nadmernému zaťaženiu a opotrebeniu. Odporúčaná hĺbka vertikutácie je 2-3 mm, to znamená, že nože sa pôdy len ľahko dotýkajú.

Nastavenie robte bez chodu motora, pokiaľ možno na rovnej ploche. Aj keď vyzerá trávnik po vertikutácii zničený, nie je to žiadny dôvod k obave. Doporučujeme do voľných miest, ktoré vzniknú napríklad odstránením rozmernej buriny, dosiať vhodné trávne osivo.

Mulčovanie

Mulčovanie je špeciálny spôsob spracovania pokosenej trávy. Splňte si sen, mať krásny a zdravý trávnik, ktorý vám budú susedia závidieť. Niektoré typy kosačiek a záhradných traktorov rovno kúpite už sa systémom mulčovania. Kosačka pri ňom pokosené stebla rozsekává na jemnú drvinu a zanecháva ju na pokosenom trávniku. Táto drvina prospieva trávniku ako slnečná ochrana, zvlhčovač a prirodzené hnojivo.

Musím dobíjať batériu po každom použití kosačky aj keď nie je vybitá?

Áno. Zabezpečíte tak maximálna pripravenosť stroje pre ďalšie použitie a využijete celú kapacitu batérie.

Olovnatý benzín versus bezolovnatý

Jazdí vaša kosačka na olovnatý benzín, ale vy by ste radi prešli na bezolovnatý, z finančných aj iných dôvodov? Dôrazne odporúčame nechať vykonať dekarbonizáciu motora, inak môže dôjsť k uvoľneniu usadenín karbonu do priestoru valca a piestu a tým aj vážnemu poškodeniu motora.

Ako vypustiť olej z motora kosačky


Vždy sa riaďte návodom na použitie vášho stroja. Najčastejším spôsobom vypustenia oleja je odskrutkovaní zátky pod motorom.

Prečo dochádza k častému zlomeniu struny u krovinorezu


Časté zlomenie (useknutiu, urazení) struny je spôsobené tým, že je vyžínací hlava príliš blízko nejakého tvrdého predmetu - múr, kmeň stromu, plot, ker. Vždy používajte originálne struny daného výrobcu vášho krovinorezu, budete mať istotu najvyššej kompatibility.