pondelok 4. apríla 2011

Ako vyberať kosačku

Máte rovný trávnik, stráň, alebo neprístupné zákutia záhrady? Poradíme vám, čo ktorá kosačka zvládne as akými cenami musíte počítať.

Kúpa kosačky nemusí byť zložitá. K ľahkému výbere vám pomôže zodpovedanie niekoľkých otázok. Ako veľký pozemok budem udržiavať? Je skôr rovinatý, alebo položený vo svahu? A mám čas kosiť pravidelne, alebo mi väčšinou tráva prerastie? Zabudnúť by ste tiež nemali, kto bude so strojom pracovať alebo ako je náročný na údržbu.

Malý trávnik: vretenová kosačka

Na menšie a rovné trávniky, približne do 150 m2, sú ideálne vretenové kosačky. Trávu zastrihávate pomocou niekoľkých nožov na rotujúce špirále. Sú vhodné na nízku, jemnú trávu, ktorú kosíte aspoň jedenkrát týždenne - nemala by byť vyššia než osem centimetrov.

Kúpiť si môžete ručné , elektrickú alebo s akumulátorom , ktorá zvládne na jedno nabitie aj 300 m2.

Väčšia záhrada: rotačná kosačka

Na väčšie plochy sa hodí skôr elektrická a najmä potom benzínové rotačné kosačky. Trávu kosia pomocou rotujúcej dvoulistého žacieho noža. Možno ich použiť aj na vyššiu trávu: platí všeobecné pravidlo, že čím väčši je trávnik, tým silnejší motor a väčší záber žacieho noža budete potrebovať.


Benzínovú, alebo elektrickú?
Pri výbere rotačnej kosačky tiež zvážte prednosti elektrického a benzínového prevedenia. "Elektrické kosačky sú ľahké, ľahšie ovládateľné a menej hlučné. Benzínové kosačky majú zase vyšší výkon, spravidla širší záber a sú nezávislé na prístupe k zdroju elektrickej energie.

Uplatnenie preto nájdu na väčšom priestranstve, kde by bola práca s elektrickou kosačkou zdĺhavá.

Rozdielne sú aj nároky na bežnú údržbu. "Elektrické kosačky sú prakticky bezúdržbové, stačí ich len vyčistiť, prípadne nechať nabrúsiť nôž. Naopak benzínové motory vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Treba kontrolovať a v prípade potreby vymeniť aspoň olej, sviečky a vzduchový filter.



Cena len napovie
Rotačnú kosačku síce kúpite aj za 50 eur, však hlavným kritériom by nemala byť cena, ale skôr služby, ktoré predajca ponúka - poradenstvo, predĺžená záruka, dostupnosť náhradných dielov a servisnej siete.

Ideálna šírka záberu

- Záber 32 cm do 200 m2 plochy

- Záber 40 cm do 350 m2 plochy

- Záber 40-45 cm do 500 m2 plochy

- Záber 45-53 cm do 1 000 m2 plochy

- Záber nad 53 cm pre plochy nad 1 000 m2

"Elektrický stroj s dobrým výkonom, slušným dielenským spracovaním, doplnkovými funkciami a fungujúcim zázemím na strane predajcu možno kúpiť už od 120eur.

Benzínovú kosačku bez pojazdu s kvalitným a vhodným motorom kúpite už za 200 eur.

Kam kosačka nemôže: strunovky a krovinorez

Strunová kosačka sa k údržbe súvislej trávnej plochy nehodí. Uplatnenie však nájde všade tam, kam sa klasická kosačka nedostane - zákutia, pruhy okolo plotov, okraje múrov a záhonov, tráva pod stromami. Ide predovšetkým o elektrické prístroje, kúpiť si však môžete aj výkonnejšie benzínový vyžínač.

Vyrábajú sa aj modely s akumulátorom. Trávu kosí rotujúce, spravidla nylonová struna. Najlacnejšie stroje kúpite od 15 eur. Ak si priplatíte, získate ďalšie užitočné funkcie - teleskopickú násadu, nastaviteľnú rukoväť, otočnou sekacie hlavu, prídavné oporné koliesko alebo plne automatické vysúvanie struny.

Na vysokú húževnatou trávu alebo prerezávanie urastených náletových stromčekov už treba výkonný benzínový krovinorez. Výhodou je, že okrem strunovej hlavy môžete použiť aj oceľové trávne nože alebo pílové kotúče na stromčeky. Najlacnejšie krovinorezy kúpite od 100 eur.