utorok 5. apríla 2011

Čo je mulčovanie

Mulčovanie je agrotechnická metóda, používaná v záhradníctve a poľnohospodárstve. Spočíva v obsypaní alebo pokrytí okolia rastliny materiálom, ktorým nedokážu prerásť iné, vedľajšie, rastliny - buriny, alebo pri pokose trávnika je to názov pre vmetenie odpadu z pokosu do trávnika. V poľnohospodárstve je mulčovanie termínom pre rovnomerné pokrytie plochy (pole) na ktoré rástla zbieraná rastlina odpadom z úrody.

Mulčovanie pokosenou trávou

Mulčovať možno trávou posekanou bežnou záhradnou kosačkou alebo trávou pokosenú kosou, alebo motorovou kosou (vyžínačom, krovinorezom).



Rozdiely sú značné.

a) Tráva nasekaná a drvená záhradnou kosačkou rýchlo podlieha hnitiu a je zdrojom zápachu a do niekoľkých dní za vhodných podmienok podlieha rozkladu za pomoci hnilobných baktérií a kvasiniek. Tento spôsob nastielania sa používa v prípade, že je pokosená tráva odpadom pri činnosti v nepríliš vzdialenej lokalite, treba sa nejako vhodne zbaviť odpadu po pokosa a nastielame k urastenými drevinám. Časté v záhradách u drobných pestovateľov.

b) Tráva pokosená motorovou kosou, kosou, krovinorezom má dlhé steblo málo drobných zvyškov a ide skôr o seno. Rozkladá sa pomaly a je vhodnejším materiálom k nastielaniu.

Výhody - jemne nasekaná tráva má hnojivé účinky, tráva s dlhým steblom sa rozkladá pomalšie, väčšina živín vyprchá počas rozkladu. Ide o lacné materiály.
Nevýhody  - jemne nasekaná tráva pri rozklade veľmi zapácha, hnitie môže poškodiť blízke mladé rastliny, tráva s dlhým steblom nie je vzhľadná, žiadny z oboch spôsobov nemožno bez estetických výhrad odporučiť pre parkové úpravy, oba materiály sa za veterných dní z časti rozlietajú do blízkeho okolia a môžu spôsobiť problémy alergikom.