utorok 19. apríla 2011

Kosačky vedia prekvapiť aj pekným dizajnom

Kosačky prekvapia praktickosťou aj pekným dizajnom

Kľúčové slová: kosačka, trávnik, záhrada

Záhrada by mala každého očariť a byť príjemným miestom k odpočinku. Rovnako ako doma, aj na nej teda musíme udržiavať poriadok. A keďže mnohých záhradám a pozemkom okolo domčekov alebo chalúp dominuje trávnaté plochy, mali by sme počítať s pravidelným kosením zeleného porastu.



Ak chcete mať trávnik úplne dokonale strihaný, zbavte sa nadbytočných výhonkov okolo chodníkov, obrubníkov, múrikov alebo kríkov.

Tichá elektrika, silný benzín

Na trhu je celý rad modelov a každý z nich sa hodí na iné účely. Záleží teda, čo všetko chcete so svojím pomocníkom zvládnuť. Na menšie trávniky, treba do predzáhradiek, je ideálny elektrická kosačka. V jej prospech hovorí nižšia cena a pomerne tichá prevádzka, ktorý nemusí vzbudiť vaše dieťa a zrejme ho ocenia aj susedia. Výhodou je tiež nízka hmotnosť a minimálne, práca s kosačkou je tak oveľa jednoduchšie. Nutnosťou je ale mať po ruke zásuvku. Počítať tiež musíte s tým, že budete musieť manipulovať s dostatočne dlhým elektrickým káblom.


Ak vlastníte o niečo väčší pozemok, oplatí sa stávka na benzínovú kosačku. Tá si hravo poradí aj s hustejším trávnikom. Benzínové motory sa síce ozývajú o niečo hlasnejšie než u "elektriky", ale sú zárukou skvelých výsledkov práce. Ak máte členitou či svahovitú záhradu, je múdre kúpiť si kosačku s pojazdom. Vďaka tejto funkcii nemusíte stroj ťažko tlačiť. Niektoré typy dokonca idú tak rýchlo, ako práve idete. Kosenie trávy aj na nerovnom teréne je tak s pojazdom celkom pohodlné.

Ak chcete doviesť trávnatej plochy k úplnej dokonalosti, využite k dosekání služieb strunové kosačky. Začistenie rastliniek a porastu okolo chodníkov, múrikov, stromčekov alebo kríkov, aby v týchto miestach nerobil hanbu žiaden prebytočný výhonok - to je sústo práve pre tento typ kosačiek. Vďaka ich konštrukcii s nimi pracujete ako s metlou, len násadu v tomto prípade nahrádzajú madlá. Každopádne žiadna "trčiace" tráva vám neunikne. Veľkou prednosťou strunových kosačiek je skutočnosť, že vďaka ich štíhlej línii s nimi môžete upravovať i miesta a zákutia, kam by sa klasická kosačka nikdy nedostala.


Stroj zložte a upracte

Tiež u kosačiek sa vývoj posúva neustále vpred, čo sa prejavuje na prepracovanosti modelov. Prekvapujúce je, ako sú praktické. Úplne ľahko uvediete kosačku do prevádzky vďaka elektrickému štartéra. Stačí otočiť kľúčikom. Najnovšie stroje a ich systémy sú natoľko inteligentné, že napríklad prispôsobí rýchlosť jazdy rýchlosti vašej chôdze. Pohodlie pri práci ešte umocníte vďaka výškovo nastaviteľnému madlu.

Nemáte dostatok priestoru pre skladovanie kosačky? Nevadí. Po sklopení madlá zaberá minimum miesta. Väčšina modelov dnes ponúka aj možnosť mulčovanie - niekoľkonásobné rozsekanie pokosenej trávy. Hmota ostane ležať u koreňov trávnika, onedlho sa rozloží a vy si tým chytro zaistíte ekologické hnojivo pre svoj zelený koberec. Tiež vám tým odpadá vysypávanie koša na kompost. Moderné kosačky si dávajú záležať aj na svojom dizajne. Chcete kosačku červenú, oranžovú alebo inak farebnú? S veľkými alebo malými kolesami? S vizážou uhladeného elegána alebo vypracovaného silák? Všetko je v dnešnej dobe možné, stačí si len vybrať.