štvrtok 7. apríla 2011

Prevzdušnenie trávnika

Zvlášť po zime by sme svojmu trávniku mali dopriať ozdravnú kúru spojenú s prevzdušnením, ktorá nám počas vegetačného obdobia ušetrí ďalšiu prácu a starosti. Táto služba sa stala v poslednej dobe veľmi žiadanú, pretože si stále viac ľudí uvedomuje, že krásny trávnik je základom dobre udržiavanej záhrady.

Prevzdušnenie sa najčastejšie vykonáva v jarných (apríl, máj) a jesenných mesiacoch (september, október), kedy ešte nie sú vysoké denné teploty.

Efekt tohto zásahu je skutočne presvedčivý. Vyskúšajte, a dáte nám za pravdu.



Ako sa prevzdušnenie vykonáva?

Prevzdušnenie je mechanický zásah vzrostlého trávnika, pri ktorom stroj zvaný vertikutátor vyčeše mach a starú trávu, ktorá trávnik dusí. Zároveň trávnik prereže do hĺbky cca 2 cm.

Po zásahu je nevyhnutná niekoľkodňové výdatná zálievka, aby trávnik nezasychal.

Po prevzdušnení sa trávnik podseje, pohnojí a ak je treba, tiež sa postrieka proti burine. Poslednou fázou je uvalcovanie.

Čo ďalšieho môžete pre svoj ​​trávnik aj svoje pohodlie urobiť?

Ak si chcete ušetriť námahu a čas vynaložený na pravidelné zalievanie, odporúčame nechať na vašu záhradu inštalovať automatický zavlažovací systém. Tak bude váš trávnik svieži a hustý od jari až do jesene.

Koľko to stojí

Cena za prevzdušnenie je cca 50centov za 1 m2 za všetky úkony spojené s prevzdušnením - pokosenie, 2x prevzdušnenie krížom, zhrabanie, ďalšie posekanie - vyluxovanie, dosiať, prihnojenie, postrek proti burine a valcovanie. Pri väčšej rozlohe záhrady možnosť zľavy.