streda 18. mája 2011

Traktorová aj robotická kosačka stoja rovnako. Čo je výhodnejšie?

Robotická kosačka je ideálna pre upravenú záhradu, nemusíte sa o nič starať. Trávny traktorík si zase poradí s nerovnějším terénom, ponúka ďalšie funkcie a užijete si s ním viac zábavy.

Predstavte si, že vám na účte nečakane pribudlo tisíc alebo tisíc päťsto euro. Máte záhradu, s ktorej údržbou sa chcete čo najmenej nadrieť a zároveň chcete pekný porast. Rozhodli ste sa urobiť si radosť a nejaké to euro investovať do záhradnej techniky.

1) Peniaze

Ceny sa pohybujú v oboch kategóriách podobne. Pre malú záhradu (alebo plochu, ktorú chcete pravidelne udržiavať) okolo 400 m² zaplatíte za robotickou kosačku niečo cez tisíc eur. Za rovnaké ceny sa ale predávajú aj malé ridery (niečo ako väčšia samochodná kosačka so záberom asi 70 centimetrov). Alebo traktory len s bočným vyhadzovaním.
Trávny traktorík

Za mechaniku pre väčšie plochy okolo 1 500 m² by ste zaplatili okolo 1500 eur. Za tieto peniaze u traktora lacnejších značiek dostanete jednoduchšie modely s manuálnou prevodovkou a zberom do koša, prípadne aj s funkciou mulčovania.

Najznámejšie značky u nás

Husqvarna
Lizard Mower
Ambrogio Linea
Robomow

Robotické kosačky tejto vyššej kategórie už bývajú vybavené inteligentným systémom samonabíjania - kosačka si sama nájde dokovaciu stanicu, nabije sa, a potom pokračuje v kosení. Novinkou je Automower 350 od Husqvarny, ktorá sa rozhodla vybaviť aj najmenší model pre menšie pozemky inteligenciou s dokovacou stanicou.

2) Zábava, alebo pohodlie

Ak ste aspoň trochu motoristicky naladení, s traktormi si užijete, nech ste muž alebo žena. Pohľad zo sedadla vodiča trávneho traktora je nenapodobiteľný a bol motiváciou ku kúpe u mnohých z tých, ktorí traktorík zaobstarali, používajú a každý víkend sa "bijú", kto z rodiny vyjde do záhrady.

S robotickou kosačkou je trochu nuda. Proste robí to, čo má, ani o nej neviete. Cez deň si kosí po záhrade, vy prídete z práce a máte vzorový trávnik. Tu si každý musí vybrať podľa svojho naturelu.

3) Koľko funkcií

S ridermi nemôžete robiť nič, než kosiť. Ale traktory vo vyššej cenovej relácii už môžu poslúžiť ako viacúčelové stroje. Môžete pripojiť vozík, snehovú frézu alebo radlicu, vertikutátor atď (pochopiteľne za cenu ďalšej investície).


Nie každý má doma ale vlastné hospodárstvo a všetky tieto funkcie potrebuje. Ale z tohto pohľadu traktorík určený pre väčšie plochy určite vedie.

4) Kvalita sekania

Oba stroje pracujú úplne inak. U traktora sa primárne počíta s tým, že s ním vyjdete do terénu raz dvakrát týždenne, zoberiete trávu, odveziete do kompostu. Naproti tomu robotická kosačka zbierať nevie. Zato vie dobre mulčovať. Tým, že kosí po záhrade prakticky nepretržite, usekává len končeky trávy, ktoré padnú ku koreňom, rozloží sa a slúži tak ako hnojivo a ako "brzda" vysychaniu pôdy. Keby ste ale tento systém mulčovania použili u traktora a urobili to treba len raz týždenne, trávu udusíte.

Pre robotickú kosačku je najdôležitejšia kvalita kosenia a mulčovanie trávy. Ak nedokáže dostatočne na jemno rozomlieť trávu, nebude trávnik prospievať.

Predpokladá sa, že mulčovaním ošetrovaný trávnik na jar a na jeseň ošetríte vertikutáciou, ktorá trávnik prevzdušní, aby ste dostali preč všetky stariny.

Na prvý pohľad to znie ako nevýhoda, ale ten, kto sa snaží o pekný trávnik, by mal tento proces absolvovať, nech má traktor, bežnú kosačku alebo robota.

5) Povrch záhrady

Robotické kosačky milujú rovný povrch, drnovitá tráva im nesvedčí.

Kto má menej dokonalý drnovitý povrch, nechce si pestovať okrasný trávníček a skôr mu ide o to, aby nezarastal ako Šípková Ruženka, mal by asi zvoliť trávny traktorík. Ten si s hrboľatým povrchom poradí lepšie.

6) Pôdorys záhrady

Nie každý má pravidelnú záhradu v tvare obdĺžnika. Práca s traktormi je bežná "ručná" práca, takže si poradíte s bežnými prekážkami tým, že sa im proste vyhnete. U veľa členitých záhrad sa oplatí voliť stroj s automatickou prevodovkou.

U robotických kosačiek je situácia zložitejšia. Do pravidelnej záhrady si môžete zaobstarať aj najjednoduchšie roboty, ktoré nepotrebujú ohraničiť hranice pozemku pomocou drôtenými vodičmi, orientujú sa len podľa prekážok podobne ako robotické vysávače.

Pokročilejšie modely kosačiek si ale poradia aj so zložitými pozemkami. Musí tu ale pomôcť odborník. Musia sa naučiť navoliť trasu tak, aby sekala po celej ploche pravidelne, nejazdila k nabíjacej stanici rovnakou trasou (aby sa nevyjazdily koľaje). Problém je napríklad, keď si musí nájsť cestičku úzkymi prejazdmi z jednej plochy na druhú. Preto je potrebné navrhnúť vodiace trasy odborníkom tak, aby kosačka ošetrovala trávnik pravidelne a dokázala sa dobre navigovať.

7) Bezpečnosť

Traktory patria medzi zložitejšie stroje, majú veľkú silu. Dôsledky toho, kedy nezodpovedný majiteľ vozil dieťa pri sekaní na kolenách a ono spadlo pod žacie ústrojenstvo, sme zaznamenali napríklad vlani počas leta. Rovnaké nebezpečenstvo sa ukázalo aj pri manipulácii s bežnou kosačkou.

Zdalo by sa, že u robotických elektrických kosačiek podobné nebezpečenstvo nehrozí. Opak je ale pravdou. Napríklad počas nedávneho testu sa zistilo, že model od Ambrogio Linea nezastaví žacie nože, ak sa nezdvihne inak ako za madlá. Čo môže z neznalosti urobiť nepoučený užívateľ alebo deti.

8) Parkovanie

Traktorík slúži na záhrade nielen ako vzorný sluha, ale aj ako zdroj zábavy. Ušetríte za autodrom v lunaparku. Než sa nadchnete a siahnete do peňaženky, ujasnite si vopred, kde ho budete parkovať. Máte miesto v garáži? Je tranzit do hospodárskych budov tak široký, aby ste mohli cez noc stroj uzavrieť pod zámkom?

Parkovanie ale musíte zariadiť aj robotovi. Treba mu zabezpečiť "stravu" prípojkou elektriny pre bežnú prácu pri plánovaní, kde umiestniť dokovaciu stanicu. Ak pôjdete na dovolenku a budete ho chcieť schovať, poradíte si s ním ale vzhľadom k rozmerom lepšie - odnesiete ho domov ..

Pri kúpe sa uistite, ako je zabezpečený proti krádeži v čase, keď ste v práci. Mal by byť vybavený systémom, proti prípadnému zlodejovi - podobne ako je zabezpečené ukradnuté autorádio - bez znalosti pinu je zlodeji k ničomu.



nedeľa 8. mája 2011

Najlacnejšia kosačka

Hľadáte tú najlacnejšiu kosačku? Tu sú výsledky vyhľadávania na termín: "najlacnejšia kosačka":

Kosačky a záhradná technika
Kosačky, motorové píly, krovinorezy, záhradné traktory, malotraktory - predaj, predaj náhradných dielov a príslušenstva.
Trávne frézy - Sypacie vozíky - Kultivátory - Záhradné traktory
www.najlacnejsiekosacky.sk

Benzinová rotacná kosacka AL-KO 51 BR COMFORT
Koupit Benzinová rotacná kosacka AL-KO 51 BR COMFORT | Kosačky, motorové ...
www.najlacnejsiekosacky.sk/benzinova-rotacna-kosacka-alko-comfort-p-1252.html

Kosačky . 749 modelov . najLacnejšie na NajNakup.sk ! Porovnanie ...
Kosačky za najnižšiu cenu. Prezrite si aktuálne akcie, zľavy, výpredaje, diskusiu, názory a recenzie, porovnanie cien. Objavte najlepšie ceny na slovenskom ...
www.najnakup.sk/kosacky

Kosačky najlacnejšie od 3,28 EUR (1/37) | superdeal.sk
Porovnanie cien produktov Kosačky. Kúpte Kosačky najlacnejšie vďaka Superdeal!
www.superdeal.sk/kosacky

Motorové kosačky | Porovnanie cien na Pricemania.sk
Motorové kosačky - najlacnejšie na Pricemania.sk. Porovnanie cien desiatok obchodov na jednom mieste. Ušetrite do 40 %.
www.pricemania.sk/katalog/motorove-kosacky